Možnosť realizácie školenia priamo vo Vašej prevádzke
Témy školenia vieme flexibilne prispôsobiť Vašim podmienkam
Každý účastník školenia dostane osvedčenie o absolvovaní školenia
Naša firma je akreditovaná Ministerstvom školstva SR pre výkon vzdelávacích aktivít
Školenia:
1. školenie HACCP, osobnej a prevádzkovej hygieny
2. školenie ISO 9001, IFS, BRC, BRC/IOP, ISO 22 000, FSSC 22000, TFMS, FAMI QS, Dutch HACCP, GLOBALGAP, Synergy
22000, SQF 1000, Primus GFS, GMP, GMP+
3. špecializované odborné školenia s témou podľa Vášho zadania
Termíny školení:
17.4.2012, 24.4.2012, 15.5.2012. 22.5.2012
Prípadne iný termín podľa Vašej požiadavky.
Miesto konania školenia
- školiaca miestnosť HACCP Consulting
- priamo u Vás
Popis školení:
1. školenie HACCP, osobnej a prevádzkovej hygieny (akreditované školenie!)
Školenie je zamerané na vysvetlenie HACCP, osobnej a prevádzkovej hygieny zmysle požiadaviek platnej legislatívy bežným zamestnancom potravinárskych firiem a gastronomických prevádzok. Školenie vieme vykonať aj priamo v priestoroch Vašej prevádzky. Informujte sa telefonicky o podmienkach tejto služby.
V zmysle Zákona č. 152/1995 o potravinách, podnikatelia a firmy musia zabezpečiť školenia zamestnancov vo veciach hygieny potravín, HACCP, inak môžu byť kontrolnými orgánmi pokutovaní!
Školenia zamestnancov musí zamestnávateľ vykonať jedenkrát za rok. O vykonanom školení sa vedie záznam, ktorý sa uschováva sa podľa požiadaviek Slovenskej legislatívy po obdobie 2 rokov.
Vážení zákazníci, ponúkame Vám možnosť vyškolenia Vašich zamestnancov v problematike hygieny potravín.
Podrobný popis tohto školenia spolu s prednášanými témami je uvedený nižšie.
2. školenie ISO 9001, IFS, BRC, ISO 22 000, FSSC 22000, TFMS, FAMO QS, Dutch HACCP, GLOBALGAP, Synergy 22000,
SQF 1000, Primus GFS, integrovaný systém manažérstva
Školenie je určené pre manažment potravinárskych podnikov, ktoré plánujú implementovať systém manažérstva kvality alebo bezpečnosti potravín.
V rámci školenia podrobne vysvetlíme požiadavky konkrétnej technickej normy, podľa ktorej sa bude systém manažérstva zavádzať.
Vieme vysvetliť ako súčasne implementovať viaceré systémy manažérstva bezpečnosti potravín naraz do tzv. integrovaného systému manažérstva.
3. špecializované odborné školenia s témou podľa Vášho zadania
- školenie tímu HACCP
Školenia je zamerané na vysvetlenie zásad práce tímu HACCP. V rámci školenia vysvetľujeme kontaktnou formou prostredníctvom dialógu špecifické požiadavky HACCP, monitoring kritických kontorlných bodov, validáciu plánu HACCP, verifikáciu plánu HACCP,
- školenie tímu pre bezpečnosť potravín
Školenia sú zamerané na vysvetlenie úloh tímu HACCP alebo tímu pre bezpečnosť potravín, validáciu, verifikáciu, spôsob vedenia dokumentácie, vytvorenie systému sledovateľnosti, riešenie havarijných situácií, spôsob komunikácie, interné audity a pod.
Školenie je možné zostaviť presne na mieru konkrétnej potravinárskej prevádzky s cieľom vyriešiť problémy, ktoré súvisia so SVP, HACCP a systémom manažérstva bezpečnosti potravín.
- školenie integrovaného systému manažérstva
Vieme vysvetliť ako implementovať systémy manažérstva bezpečnosti potravín spolu so systémom manažérstva kvality podľa ISO 9001.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Školenie HACCP, osobnej a prevádzkovej hygieny (podrobný popis)
Školenie je akreditované Ministerstvom školstva SR pod názvom Zásady Správnej výrobnej praxe a systému HACCP
Osoby, ktoré majú byť činné v potravinárstve si musia ešte pred nastúpením do práce osvojiť základné znalosti z hygienického minima.
V potravinárskych prevádzkach ako aj zariadeniach spoločného stravovania môže byť zabezpečená prevencia vzniku ochorení prenášaných potravinami len zamestnancami, ktorí majú dobré vedomosti o:
faktoroch prenosu ochorení,
možnostiach mikrobiálnej, chemickej a fyzikálnej kontaminácie a
zásadách vytvárania mikrobiálnych, chemických a fyzikálnych bariér.
Slovenská republika prispôsobila legislatívu v oblasti zabezpečenia zdravotne neškodných potravín poznatkom vo svete. Zákon NR SR číslo 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov ukladá povinnosť zamestnávateľom zamestnávať pri práci s potravinami len osoby, ktoré sú zdravotne a odborne spôsobilé.
FAO/WHO pokladá vedomosti zamestnancov za jednu z podmienok prevencie ochorení z potravín, pretože len zamestnanci, ktorí sú odborne na vysokej úrovni dokážu pochopiť zložité cesty prenosu ochorení a potrebu vykonávania zdanlivo nepotrebných opatrení.
V systéme HACCP sa odborná spôsobilosť pokladá za kritický kontrolný bod a školenia zamestnancov sa zaraďujú do kritérií preventívnych opatrení k zamedzeniu výskytu prenosných chorôb.
1. Názov vzdelávacej aktivity: Školenie: Zásady Správnej výrobnej praxe a systému HACCP.
2. Organizačná forma vzdelávacej aktivity: školenie.
3. Cieľ vzdelávacej aktivity (vzdelávania): naučiť účastníkov školenia zásady Správnej výrobnej praxe a systému HACCP, zásady sanitácie, zásady osobnej a prevádzkovej hygieny, podstatu mikrobiálnej činnosti v potravinách a podať účastníkom základné informácie o ochoreniach spôsobených mikroorganizmami prostredníctvom potravín.
4. Cieľová skupina: školenie je určené pre pracovníkov potravinárskeho odvetvia, gastronómie a poľnohospodárstva.
5. Požadované vstupné vzdelanie: pracovníci so základným vzdelaním, pracovníci s ukončeným odborným vzdelaním v odbore, pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním, pracovníci s ukončenou vysokou školou odborného zamerania.
6. Profil absolventa: účastníci školenia sa naučia pracovať podľa zásad Správnej výrobnej praxe a systému HACCP, získajú vedomosti ako správne vykonávať sanitáciu (čistenie a dezinfekciu), ako dodržiavať osobnú a prevádzkovú hygienu. Získajú základné vedomosti o činnosti mikroorganizmov a o ochoreniach, ktoré môžu spôsobiť prostredníctvom potravín.
7. Metódy výučby: výučba sa bude vykonávať vo forme prednášky prostredníctvom data projektora.
8. Forma záverečnej skúšky: písomný test (vzorový test so správnymi odpoveďami je priložený v prílohe vzdelávacieho projektu).
9. Celkový rozsah vzdelávacej aktivity: 4 hodiny teoretická časť, 1 hodina písomný test s vyhodnotením.
10. Učebný plán:
2 hodiny: Správna výrobná prax, zásady správneho vykonávania sanitácie, dodržiavanie osobnej a prevádzkovej hygieny;
1 hodina: systém HACCP;
1 hodina: ochorenia z potravín;
1 hodina: písomný test a jeho vyhodnotenie;
11. Učebné osnovy: rozpracované témy učebného plánu sú uvedené nižšie.
Učebné osnovy
Zásady Správnej výrobnej praxe a systému HACCP
Cieľ: naučiť účastníkov školenia zásady Správnej výrobnej praxe a systému HACCP, zásady sanitácie, zásady osobnej a prevádzkovej hygieny, podstatu mikrobiálnej činnosti v potravinách a podať účastníkom základné informácie o ochoreniach spôsobených mikroorganizmami prostredníctvom potravín.
Obsah:
Správna výrobná prax, zásady správneho vykonávania sanitácie, dodržiavanie osobnej a prevádzkovej hygieny
Význam uplatňovania a dodržiavania hygienických požiadaviek v gastronomickej prevádzke
Základné pojmy a definície
Povinnosti zamestnancov
Pracovný odev a obuv v prevádzke
Osobná hygiena
Dôvody na zadržanie zdravotného preukazu
Sanitačný program
Sanitácia
Čistenie
Dezinfekcia
Sinnerov kruh
Prevádzková hygiena
Požiadavky na zariadenia a prostredie kuchyne
Možnosti a príčiny kontaminácie
Sekundárna kontaminácia potravín
Vplyv teploty na rast a rozmnožovanie sa mikroorganizmov
Príjem potravín
Označenie potravín
Podmienky skladovania surovín a potravín
Špecifiká príjmu a skladovania mäsa a mäsových výrobkov
Špecifiká manipulácie s vajíčkami
Požiadavky na tepelnú úpravu pokrmov
Základné povinnosti pri príprave pokrmov
Odber vzoriek pokrmov
Hygiena prepravy hotových pokrmov
Inšpekcie a ich činnosť
Platná legislatíva
Zhrnutie
Záver
Systém HACCP
úvod do systému HACCP
história systému HACCP
výhody zavedenia systému HACCP
prínos systému HACCP pre firmu
cieľ systému HACCP
sedem princípov systému HACCP,
základné pojmy
aplikácia princípov systému HACCP
vytvorenie tímu HACCP
vytvorenie popisu vyrábaných výrobkov
identifikácia určeného použitia výrobku
zhotovenie prietokového diagramu
potvrdenie prietokového diagramu na mieste
vytvorenie zoznamu potenciálnych nebezpečenstiev
analýza nebezpečenstva
stanovenie kritických kontrolných bodov
pomôcka pre identifikáciu kritických kontrolných bodov
stanovenie kritických limitov
vytvorenie monitorovacieho systému
definovanie nápravných opatrení
definovanie overovacích postupov
vytvorenie dokumentácie a vedenie záznamoV
školenie zamestnancov
všeobecné rozdelenie nebezpečenstiev
Ochorenia z potravín
úvod do ochorení z potravín
rozdelenie mikroorganizmov
spôsoby kontaminácie potravín mikroorganizmami
základné podmienky šírenia sa nákaz
cesty prenosu nákaz
formy výskytu nákaz
ochorenia spôsobené mikroorganizmami (alimentárne toxikoinfekcie, alimentárne toxikózy)
Salmonelóza
Stafylokoková enterotoxikóza
akútne hnačkové ochorenie vyvolané E. Coli
ďalšie významné alimentráne toxikózy (Shigelóza, Cholera, Listerióza a iné)
Botulizmus
infekcie vyvolané Clostridium perfringens typu A
ochorenia spôsobené Bacillus cereus
ochorenia z potravín vírusového pôvodu
ochorenia z potravín parazitárneho pôvodu (Trichinelóza, Echinokokóza, Toxoplazmóza, Askarióza, Tenióza a iné,
ďalšie ochorenia z potravín (Prionózy, mykotoxikózy, potravinová intolerancia, otravy spôsobené toxínmi húb, toxínmi rastlinného a živočíšneho pôvodu a iné)
prevencia alimentárnych nákaz
Písomný test
Každý účastník, ktorý úspešne absolvuje test obdrží osvedčenie o absolvovaní školenia.
|