Home
SlužbyKlientiHACCPISO 22000IFS International Food StandardKontaktCertifikátPotravinárstvo
HACCP a Správna výrobná praxPrevádzkový poriadokŠkolenieAuditISO 22000PoradenstvoDizajnĎalšie služby
HACCP Consulting - líder v oblasti HACCP na SLovensku
HACCP - Celosvetovo akceptovaný systém

 

 

 

 

 

 

 



Pri vypracovaní dokumentácie HACCP Vám ako jediný ponúkame bezplatný balík doplnkových služieb!


Naša dokumentácia je plne akceptovaná inšpektormi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR ako aj úradov verejného zdravotníctva SR.
Dokumentácia je v súlade s požiadavkami ISO



Čo znamená skratka HACCP?

Systém HACCP (hazard analysis and critical control points - analýza nebezpečenstiev a kritické kontrolné body) vznikol v druhej polovici 70tych rokoch v USA na žiadosť americkej vesmírnej agentúry NASA, ktorá potrebovala zabezpečiť výrobu zdravotne bezchybných potravín pre kozmonautov. Systém HACCP bol 16. júna 1992 implementovaný do legislatívy EU, pričom sa stal celosvetovým štandardom. Tento systém možno efektívne využívať vo všetkých stupňoch potravového reťazca. Cieľom systému je:

• identifikovať nebezpečné suroviny a potraviny z hľadiska prítomnosti alimentárnych patogénov a toxických látok,
• zistiť či suroviny a potraviny sú schopné podporovať rozmnožovanie mikroorganizmov,
• identifikovať možné zdroje nebezpečenstva a miesta kontaminácie alebo vstupu do potravového reťazca,
• určiť pravdepodobnosť že mikroorganizmy v potravinách budú prežívať alebo rozmnožovať sa počas manipulácie s potravinami,
• zhodnotiť závažnosť a riziko nebezpečenstva a zdravotnú závažnosť.

Prečo treba zaviesť systémy SVP a HACCP?

Zo zákona o potravinách č. 152/1995 , a jeho neskorších noviel, ako aj Potravinového kódexu SR vyplýva:

• povinnosť pre všetkých výrobcov a osoby, ktoré manipulujú alebo uvádzajú potraviny do obehu, vypracovať a zaviesť do praxe Správnu výrobnú prax a systém zabezpečenia kontroly hygieny potravín HACCP, s cieľom zabezpečiť optimalizáciu výroby potravín, pochutín a nápojov, uspokojenie výživových potrieb ľudského organizmu a minimalizáciu zdravotných rizík.

Táto povinnosť nadobudla účinnosť 1. januára 2000

Z vyššie spomenutej legislatívy vyplýva pre všetkých podnikateľov a firmy v oblasti potravinárstva povinnosť:

Vykonať všetky potrebné opatrenia, ktorými sa zabezpečí, aby sa príprava, spracovanie, výroba, balenie, skladovanie, preprava, distribúcia, manipulácia a ponúkanie potravín, pochutín a nápojov na predaj vykonávali hygienickým spôsobom.

AKO?

Nový systém riadenia výroby na zabezpečenie zdravotne bezchybných výrobkov musí byť vypracovaný v súlade s VIII. hlavou Potravinového kódexu SR "Zásady správnej výrobnej praxe" a legislatívou EÚ o hygiene potravín, ktorý sa medzinárodne označuje skratkou HACCP.

Systém sa skladá z týchto po sebe nasledujúcich kapitol:

• organizačná schéma, s uvedením požiadaviek a zodpovednosti pracovníkov,
• hygienický režim a sanitačný program,
• plán prevádzky s uvedením toku potravín,
• popis výrobkov a technologických postupov,
• analýza možných rizík a posúdenie ich závažností,
• identifikácia kritických kontrolných bodov,
• zavedenie systému kontroly na ovládanie rizík v jednotlivých bodoch,
• stanovenie nápravných opatrení a zavedenie dokumentácie,
• stanovenie overovacích postupov a verifikácie systému.

Aby ste sa vyhli sankciám zo strany kontrolných orgánov, ponúkame Vám komplexné vypracovanie SYSTÉMU SPRÁVNEJ VÝROBNEJ PRAXE a SYSTÉMU ZABEZPEČENIA KONTROLY HYGIENY POTRAVÍN (HACCP). Súčasne Vám ponúkame poradenstvo pri zavádzaní systému do praxe a dlhodobú spoluprácu pri jeho aktualizácii. Naša dokumentácia spĺňa tie najprísnejšie kritériá. Každá nami vypracovaná dokumentácia bola schválená inšpektormi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a inšpektormi Štátnych zdravotných ústavov.

Prečo je teda vhodné dať si vypracovať a riadiť sa vyššie spomenutými systémami SVP a HACCP?

Nákazy z potravín sú prinajmenšom nepríjemné, a čo je horšie, môžu mať aj smrteľné následky. Prepuknutie nákazy z potravín môže narušiť obchod stratou dôvery zákazníka, čo môže viesť k strate príjmov, k súdnym procesom a nezamestnanosti. Navyše, legislatíva Slovenskej republiky tieto systémy vyžaduje.
Systém SVP a HACCP je predmetom kontroly kontrolných orgánov.

      

Všetky práva vyhradené © 2003 - 2011 HACCP Consulting

Flame studio